четвртак, 11. август 2016.

Вечни живот према Полу Рикеру

Пол Рикер (27. фебруар 1913-20. мај 2005) један је од највећих француских философа 20. века. Убрајао се међу ретке интелектуалаце који су на питања која је наметала реалност одговорали у својству мислилаца, а не учитеља мишљења. Као такав важио је за философа свих дијалога - како и носи назив комплет од два DVD-а који сажето представљају живот и мисао овог изузетног човека.


У једном од снимљених разговора из 1969. године, новинар Рикеру поставља следеће питање:
Шта је за Вас живот вечни? Рикер на постављено питање одговара:
То би одиста био мит уколико бисмо о њему размишљали само као о нечему после, или изван. То је најпре једна категорија садашњости. Верујем да ми већ сада проживљавамо искуства вечности. Наиме, сваки пут када доживимо неко искуство које је за нас пресудно, које је, како бих то рекао, попут тачке у којој се све сажима, на пример наше постојање о којем се у том тренутку доноси некакава важна одлука или када се успоставља некакав посебан однос са другима, у вези су управо са овим искуствима. Постоје тренуци толико интензивни да су они управо мрвице вечности у времену које пролази. Према томе, верујем да су сва искуства која вреже за пресудна, а у времену су које се мрви, искуства вечности. То ми омогућава да се на послетку окренем и ка властитиој смрти питајући се да ли сам тај догађај не представља у ствари само неку врсту врата. Вечност засигурно, али њен се корен пре свега налази у садашњости и у животу. Не у преживљавању, већ у животу.

Исечак из Рикерове биографије можете погледати у наставку. А ми са наше стране препоручујемо да речено допуните Бобеновим размишљањем о лепоти живота.


Нема коментара:

Постави коментар